Om te beginnen is de RTX 2080 ontzettend duur. De grafische kaart geeft het ultieme beeldeffect voor ervaren gamers. Zoals je al aan de titel kunt zien, is deze hardware bedoeld voor mensen die hier meer vanaf weten. In deze blog ga ik proberen meer uit te leggen over de RTX 2080.

Processor

Voluit heet het de grafische processor, ook wel chipset genoemd, is belangrijk voor de rekenkracht en snelheid van de videokaart. Gaat het jou vooral om het kunnen gamen met sterke beeldkwaliteit? Dan moet je kiezen voor een videokaart met een krachtige GPU(Graphics Processing Unit) die onder andere gemaakt wordt door chipfabrikant Nvidea. Een goede vuistregel hierbij is: hoe hoger het getal in de naam van het type, hoe krachtiger hij is. Dus RTX 2080 geeft dus de kracht van 2080 aan.

Geheugen

Het werkgeheugen is praktisch gezien de opslagplaats van de grafischer processor. Meer geheugen betekent automatisch dat er meer grafische processen vervuld kunnen worden. Meer geheugen is altijd goed. De snelheid van de videokaart of grafische kaart verbetert daardoor flink. Gamen is hierdoor absoluut plezieriger.

AAnsluitmogelijkheden

Er zijn twee verschillende opties, namelijk: analoog en digitaal. Er wordt bij de analoge versie gebruik gemaakt van de VGA( Video Graphics Array)-aansluiting. Via deze aansluiting kan er vanuit de videokaart een analoog beeld doorgestuurd worden naar een beamer of een ander beeldscherm. Er is ook de mogelijkheid tot S-video. Dit is een oude aansluiting die vrijwel niet meer voorkomt. Met deze aansluiting kun je met behulp van tulpstekkers een videokaart verbinden met een RCA( Root Cause Analyses)-aansluiting.

Dan is er ook nog de digitale versie. Je hebt dan DVI(Digital Visual Interface), HDMI( High-Definition Multimedia Interface) en de meest recente ontwikkeling: DisplayPort. DVI is een adequate toepassing voor als je digitale beelden wilt doorsturen zonder geluid. Bij HDMI is het naast het doorsturen van digitale beelden ook mogelijk om ook audio digitale beelden door te sturen. Vandaar ook de term ‘multimedia’. DisplayPort werkt praktisch hetzelfde als HDMI. Bij beide aansluitingen is de doorvoer van zowel audio als beeld mogelijk.

koeling

Wanneer de videokaart aan het werk is, zijn er twee varianten aanwezig. Er is een actieve koeling en een passieve koeling. Bij een actief gekoelde videokaart is er sprake van één of meerdere ventilatoren. De warmte afkomstig van de koelribben in de videokaart wordt hierdoor afgekoeld. Echter, ventilatoren zijn genoodzaakt om geluid te produceren. Dan is er ook nog de passief gekoelde videokaart. Deze maakt amper geluid en dat kan fijn zijn voor sommige gebruikers. Bij deze methode wordt slechts een koelblok gebruikt zonder ventilators. Helaas kan de warmte mogelijk minder goed afgevoerd worden.

 

EXTRA VEREISTEN

Om een passende videokaart te kunnen kiezen, is het slim om eerst te kijken naar wat je al hebt. Kabels, de juiste voeding en RAM(Random Access Memory)-geheugen spelen hierbij een cruciale rol. Het zou dan zonde zijn als dit niet aansluit op jouw videokaart. De kabels moeten compatibel zijn met zowel de aansluitingen van het beeldscherm als met de grafische kaart. Ook de voeding voor jouw PC waarmee je oplaadt, is bij de meeste videokaarten niet voldoende. Kijk naar de aanbevolen wattage van de videokaart en zorg voor een directe verbinding met de voeding van je PC.  Tot slot, om het maximale uit je videokaart te kunnen halen,  werkt de PC of beeldscherm het beste met een sterk werkgeheugen( RAM-geheugen).