Apple vs. Android, Apple vs. Windows, je ziet en hoort het overal tegenwoordig. De wereld in tweestrijd, en vreemd genoeg allebei de groepen met een even groot gevoel van superioriteit. Maar wat is nou wezenlijk het verschil? Is er een argument in het waarde hechten aan aesthetics van de dingen die je koopt tegenover de kwaliteit ervan? Of is dat verschil in kwaliteit eigenlijk minder groot dan men denkt?

Het begin

Microsoft was een van de eerste bedrijven die zich bezighield met toegankelijke technologie op het gebied van computers, en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als de standaard gezien. Oprichter Bill Gates werd op 31-jarige leeftijd de jongste miljardair in de geschiedenis. Jaren achter elkaar was hij de rijkste man ter wereld met zijn vermogen van ruim 90 miljard, tot hij dit jaar voor het eerst sinds tijden werd ingehaald door de baas van Amazon met 112 miljard. Toch zal Gates voor altijd een van de grootste namen blijven – omdat de invloed van Microsoft niet meer uit de geschiedenis te wissen valt.

Apple Inc. werd in in 1976 opgericht, slechts een jaar na Microsoft, door Steve Jobs. De Apple II computer werd een van de meest succesvolle pc’s en speelden op de markt hiervan een essentiële rol. Dit succes was echter snel voorbij: in 1997 ging het bedrijf bijna bankroet, maar door een investering van 150 miljoen dollar door Microsoft kwamen ze er weer bovenop. De eerst iPhone werd geïntroduceerd in 2007, en is altijd blijven groeien. De vormgeving van Apple software is wat het apart zet van bijvoorbeeld Microsoft, en op het gebied van telefoons Android, Google Phones, enzovoort: een simpel toegankelijk systeem, met een focus op goede samenwerking tussen verschillende devices – je telefoon, laptop, iMac, enzovoort.

Het eeuwige debat – en hoe je de bijbehorende problemen omzeilt

Ondanks de veronderstelling dat beide bedrijven een belangrijke rol in de geschiedenis van software ontwikkeling hebben gespeeld, en dat Microsoft wat belangrijker blijft op het gebied van pc’s waar Apple zich tegenwoordig vooral focust op iPhones en nieuwe apparaten zoals de iPad, Apple Watch enzovoort, blijft het debat bestaan. Maar de concurrentie onderling zorgt wel voor de nodige problemen onder klanten: vooral Apple wordt er vaak van beschuldigd dat zij hun apparaten ontoegankelijk maken voor connectie met apparaten van andere merken. Gelukkig kunnen we altijd nog de ouderwetse hdmi kabel kopen om gewoon lekker te blijven streamen wat jij op een andere apparaat wil laten zien.